Suspenzijska trauma

SUSPENZIJSKA TRAUMA , potencijalni ubojica spašenih radnika prilikom zaustavljanja pada s visine ili u dubinu!

1.Radnik u slobodno visećoj poziciji nakon zaustavljenog pada

 

Nakon sretnog pada s visine tj. zaustavljanja pada prije kontakta s podlogom ili preprekom a pad zaustavljen upotrebom sigurnosnog pojasa za rad na visini, radnik je očito zadovoljan jer je spriječena osobna katastrofa. Slika 1. Ali ukoliko mu se ne pruži hitna pomoć ili ukoliko se osobno ne uspije osloboditi i stati na vlastite noge, prijeti mu druga opasnost koja je jednako smrtonosno rizična i zove se Suspenzijska Trauma.

OSHA nalaže da se radnik koji je ovješen na sigurnosni pojas vezan za sidrište što prije oslobodi iz visećeg položaja, poželjno unutar 10 minuta. U objašnjenju te važnosti hitnog djelovanja navodi se “Ovješenost nakon uključenja sistema za zaustavljanje padanja može izazvati nesvjesticu nakon koje nastupa smrt, u manje od 30 minuta”. Time je prema ANSI Z359.2 postavljen zahtjev da se kontakt s unesrećenim uspostavi unutar 6 minuta.

Za potrebe OSHA američki marinci su proizveli detaljno uputstvo za Zaštitu od pada s visine obazirući se na sve kriterije i zahtjeve sprječavanja pada kao i spašavanja vojnika izloženih rizicima pada s visine. Ustanovili su I da postoje različite granične vrijednosti obzirom na obvez zaštite u drugim industrijskim standardima. Za podizvođače u građevini obveza korištenja sigurnosnih pojaseva je na 6 feet (2 m), općenito u ostalim industrijama 4 feet (1.3 m), brodogradilišta 5 feet (1.6 m) a na vojnim (navy) dokovima 8 feet (2.6 m).

 

                             

  2. Sistem zaustavljanja pada s visine ( Fall arrest System)

 


Bilo koji system za sprječavanja (zaustavljanja) pada s visine (slika 2.) se koristi, osnovne komponente su slične a prema OSHA  ANSI Z359.2 sidrišta moraju izdržati 3000 lb (13.4 kN)

 

NASA je isto provela detaljna istraživanja obzirom na ergonomski položaj astronauta koji je vezan sigurnosnim pojasom, za sjedalo u kapsulama svemirskog broada koje se može zateći u poziciji višenja, stanje uočeno tijekom ispitivanja Orion. Uspoređujući slične ishode i pojave u drugim ljudskim djelatnostima inicirane su analize, dijagnoze, stručni radovi kao i dodatna terminologija pa je Suspension Trauma (ST) nazvana i Hang Harness Syndrome (HHS) ili  Harness-induced pathology ili Orthostatic Incompetence ili Harness Induced Trauma (HIT). Autori stručnih radova navode da pored gravitacijski prinudno nakupljanje krvi u nogama rezultat traume je moguće povezan I s dijelom sigurnosnog pojasa koji pritišće grudni koš izazivajući srčani poremećaj kao što je Bezold-Jarisch reflex.

Tijekom 1972, za vrijeme održavanja Second International Conference of Mountain Rescue Doctors / Druga Internacionalna Sjednica Doktora za Spašavanje Planinara, izvještaj austrijskog predstavnika je bio glavna tema obzirom da je deset planinara ostalo ovješeno u svojim sigurnosnim pojasevima i morali su biti spašavani. Neki su koristili uzice za odterećivanje težine nogu stegnutih sigurnosnim pojasom. Spasiocima je trebalo 30 minuta do 8 sati da ih oslobode. Dvojica nesretnih planinara su umrli prije dolaska spasioca, tri su umrla vrlo brzo nakon što su bili spašeni a ostalih pet je umrlo unutar 11 dana poslije događaja. Nijedan od unesrećenih nije imao znakove većih ozljeda. Svi su umrli posljedicom suspenzijske traume ali od različiti patološko fizioloških posljedica, što je zaključak analiza provedenih nakon slučaja.

Gorska služba spašavanja iz Innsbruck-a u Austriji je provela test u kojem je sudjelovalo 10 iskusnih penjača svi ovješeni u sigrnosnim pojasevima, s uzicama za odterećenje pritiska u nogama i u mirnom stanju. Test je trebao trajati najmanje 30 minuta ali su trojica, prije isteka tog vremena, izgubili svijest te su morali biti oživljavani i time je test prekinut.

Na zahtjev OSHA, američkoj vojnoj bazi Wright Patterson Air Force Base u državi Ohio je 1987 provedeno vrlo opsežno testiranje sigurnosnih pojaseva. Trinaest pojedinaca je nakon detaljnog liječničkog pregleda bilo potvrgnuto testu na kojem je utvrđeno da osoba u nepokretnom stanju ovješena na sigurnosnom pojasu ima prosječnu fizičku otpornost granično u 14.5 minuta prije pokazivanja znakova stanja gubitka rasuđivanja, pomućeni vid, slabost  u mišićima i osjećaj nastupanja nesvjestice (prenyscopal ), nakon čega je test prekinut.

Presyncopal simptomi uključuju vrtoglavicu, gubitak rasuđivanja, gubitak perifernog vida, crvenila u licu i znakove parestezije tj.osjećaja trnjenja, svrbeži, iznenadne vrućine na koži na ekstremitetima (paresthesia). Pojava simptoma zabilježena u prvih 5 minuta do 30 minuta kod otpornijih testiranih pojedinaca nakon čega je test zaustavljen. Važno je napomenuti da je osoba ovješena u vertikalnoj poziciji izložena opasnosti oštećenja mozga i neizbježnoj smrti 4-6 minuta nakon gubitka svijeti.

NASA je 1997 provela studijsku analizu Orthostatic Intolerance in Astronauts tj. potreba da se tijelo, testiranih austronauta, stavi u horizontalan položaj obzirom da su u uspravnom indicirani simptomi nesvjestice. Tijekom testa jedan testiranih je pao u nesvijest za 3 minute. Ova studija je inicirala nove razloge za zabrinutost i rezultirala člankom “Da li će vas sigurnosni pojas ubiti?”koji je objavio Dr. Bill Weems and Dr. Phil Bishop, OHS, u Ožujku 2003.

Testiranje na rotirajućem stolu, slika 3., je potvrdilo da iako tijelo nije vezano u sigurnosnom pojasu nedovoljan pritisak krvi (hypotensia), usporeni ritam srca (bradycardia) i simptomi presyncopal stanja se pojavljuju u 80% zdravih odraslih osoba za manje od jedan sat. Slični rezultati su zabilježeni tijekom vježbe spašavanja “unesrećenih” prilikom vezivanja za nosila i spuštanja niz stepenice nogama okrenutim prema dolje.

3.Rotirajući stol za optimalno pozicioniranje bolesnika i sudionika u testiranju

 

Isto je vrlo čest slučaj da vojnici u stavu mirno izgube svijest.

4.Pozdrav gardista u stavu Mirno

 

Zaključno, sila gravitacije i ukočeno vertikalno držanje tijela su dovoljni za pojavu gubljenja svijesti obzirom na smanjen dotok krvi u mozak (syncopal episode); te uz to višenje u sigurnosnom pojasu samo ubrzava pojavu i postaje daleko opasnije po život ugrožene osobe.

 

 

5.Sigurnosni pojas dodaje novu opasnost prilikom uključenja obzirom na zone pritiska

 

Što se događa i progress suspenzijske traume

 Simptomi koji ukazuju na početno stanje (prije nesvjestice) ST:

– gubitak potrebe za normalnim udisajima jer je proizvedena količina CO2 u venama veća od granične vrijednosti prema veličini tijela

– Preobilno znojenje i napadaji vrućine (dovodi do dehidracije tijela tj. manjka tekućina u tijelu)

– Bljedilo i trnci u ektremitetima (suženje krvnih žila izazvano stezanjem mišića)

– Povećani ritam srca ( izazvan s preslabim ritmom rada srca)

– Povećani pritisak krvi (izazvan smanjenjem pritiska krvi)

– Mučnina i grčevi

– Vrtoglavica, gubitak orijentacije i zbunjenost

– Gubitak perifernog vida ( sve boje postaju sive)

– Nesvjestica

 

Obzirom na zategnutost sigurnosnog pojasa na bedrima, jer je tijelo u slobodno visećem položaju, pritisak na glavnu venu (femoral vein) u nogama je dovoljno velik da uz pomoć gravitacije, u ovom slučaju nepovoljne sile, proizvede efekt povlačenja i zadržavanja veće količine krvi u nogama. Venski pritisak u vrijednosti 1/5 arterijskog, oko 25 mm HG naglo se može podići i do 90 mm HG, te posljedicom izazvati 20% totalne količine krvi zaustavljene od normalnog protoka, u nogama tj. stanje otkazivanja organa u tijelu zbog naglog gubitka krvi ili tjelesnih tekućina (Class II Hypovelmic Schock). Obzirom da noge mogu primiti 60% ukupne količine krvi, a srce kontinuirano pumpa dovod bez adekvatnog povrata, čim se noge napune do 40% ukupne količine krvi tijelo je u stanju kompletnog otkazivanja unutarnjih organa (Class IV Hypovelmic Schock). Ne postoji daljnja klasifikacija tj. Class V !

Nesvjestica (vasovagal syncopal event) u ovom slučaju dovodi do katastrofalnih posljedica. Do nje dolazi obzirom na stimulaciju živčanog sistema zbog nagle boli, emocionalnog stresa i hipovelmije što rezultira u prvom stadiju povišenog ritma rada srca da bi odmah potom uslijedilo smanjenje ritma, smanjenje krvnog pritiska i smanjenje dotoka krvi u mozak (Cerebral perfusion pressure)

Obzirom na smanjeni dotok krvi i smanjenjem svježeg kisika sve funkcije, velikom brzinom, posustaju do samog zatajenja. U ovoj fazi oštećenja mozga nastupaju u minutama i ubrzo prestanak rada srca (massive heart attack).

Ubrzani progress suspenzijske traume je vjerojatno uzrok smrti dvojice planinara/alpinista iz prethodno navedenog austrijskog izvještaja.

Trojica nastradalih odmah nakon spašavanja iz viseće pozicije su vjerojatno žrtve nagomilane količine krvi u nogama te nakon oslobađanja od pojaseva, nagomilana krv koja je postala toksična zbog smanjenog kisika, ispunjena ugrušcima i visokim dodatkom potassiuma (hyperkalemia).

Petorica koji su naknadno nastradali su vjerojatno žrtve nastalih oštećenja srca, plućne embolije ili zatajenja bubrega (renal tubular necrosis).

Kako se zaštiti i pripremiti evakuaciju i rehabilitaciju radnikan izloženom padu i zadržanom višenju u vertikalnom položaju

Kao što je uputno i za ostale radove, a naročito prilikom rada na visini organizirati ekipni rad s više izvođača gdje jedni drugima mogu priskočiti u pomoć ili ako ste sami obvezno stalno obavještavati, nekoga u kontaktu, o vašoj radnoj poziciji i okolnostima.

  1. Postoje sigurnosni pojasevi koji su opremljeni mehanizmom za samostalno spuštanje do tla što je vrlo povoljna samo pomoć a u svakom drugom slučaju potrebno je pripremiti evakuaciju koja ne smije trajatiduže od 30 min.
  2. Uz standarni pojas poželjno je nositi Uzice za odterećivanje težine pojasom vezanih nogu (Suspension relief strap) i poželjno izmjenjivati odterećenje nogu jedna za drugom.
  3. Nakon upotrebe uzica popustiti pojaseve zategnute na nogama ali ih nikako ne otkopčati potpuno.
  4. Pokušati dignuti noge koliko je moguće i ako je u blizini poduprijeti se na oslonac (stup, konstrukcija, stijena, drvo,…). Idealna pozicija je dignuti noge u visinu prsnog koša.
  5. Stalno pomicati noge (kao vožnja biciklom) omogućava pumpanje krvi iz nogu natrag u srce kroz nepovratne zaliske u nogama. Pomičite noge kao da vam o tome ovisi život jer u stvarnosti i ovisi!
  6. Pokušajte osloboditi bilo koji dio tijela u kojem osjećate bol. Bolovi mogu inicirati vasovagal episode što dramatično smanjuje potrebno vrijeme spašavanja tj. smrt kao posljedica suspenzijske traume je neumitna.
  7. Odmah tražite pomoć na bilo koji način
  8. Kad ste spašeni: ostanite svjesni i prisebni, nemojte leći već u sjedećem položaju treba ostati najmanje 45 minuta. Lagano razgibavajte noge da potpomognete cirkulaciji. Nemojte hodati barem 45 minuta.
  9.  Otiđite u bolnicu i objasnite im da ste bili ovješeni i možda prouzročili oštećenje srca ili bubrega i možda vam je potrebna dijaliza da se spriječi zatajenje bubrega ili čak smrti.
  10. Ponovite analizu krvi za dva dana obzirom da se simptomi zatajenja bubrega mogu se pojaviti unutar 48 sati

 

Zaključno:  Na svakom pojedincu u radnom kolektivu je moralna i etička obveza prilikom provođenja mjera sprečavanja pada s visine i programa zaštite radnika na visini. To se može postići u nastojanju za dobrom edukacijom, motiviranjem I omogućavanjem zaposlenika u iznalaženju najsigurnijih metoda za zaustavljanje pada s visine i korištenjem sigurnosnih pojaseva. Radnici trebaju biti osposobljeni i praktično upućeni da se mogu oduprijeti nepovoljnom ishodu suspenzijske traume sve dok nisu spašeni a prema unaprijed pripremljenom planu evakuacije sukladno analizi rizika i potrebama radnog okruženja.

 

Definicija pojmova engl./hrv.

 

Harness / sigurnosni pojas, penjački pojas, uprtač

Full body harness / sigurnosni pojas s vezanjem na leđima, prsima ili ramenima

Suspension trauma / suspenzijska trauma, trauma uslijed vezivanja i duževremenskog višenja

OSHA (Occupational Safety and Health Administration) / Upravno tijelo za provedbu zakona      za rad na siguran način i zaštitu zdravlja radnika (osnovano u USA ,1971)

Femoral vein / bedrena vena, glavna vena za povrat krvi, u srce,iz donjih ektremiteta

ANSI (American National Standards Institute) / Američki Zavod za Normizaciju

Suspension relief strap / Uzice za odterećivanje težine pojasom vezanih nogu

Orthostatic intolerance / Pojava simptoma nesvjestice kod osobe u uspravnom položaju

Standing in attention / Pozdrav gardista u stavu Mirno

Prenyscopal / znakovi stanja gubitka rasuđivanja, pomućeni vid, slabost  u mišićima i osjećaj nastupanja nesvjestice

Hypovolemic shock / stanje otkazivanja organa u tijelu zbog naglog gubitka krvi ili tjelesnih tekućina

Cerebral perfusion pressure, or CPP / gradient pritiska krvi u mozak oganičen vrlo uskim granicama za normalan rad moždanih stanica

Vasovagal syncope or fainting episode / Stanje u kojem srce naglo uspori ritmom izazivajući nagli pad pritiska krvi, smanjenje dotoka u mozak te rezultirajući nesvjesticom

Anchorage / sidrište, ankeri, dio konstrukcije ili objekta namijenjen za vezanje kuke sigurnosnog pojasa postavljenog na radniku

Harness Hang Syndrome (HHS) / Sindrom višenja u sigurnosnom pojasu

Orthostasis (semi-vertical orientation) / položaj tijela 15-20 stupnjeva otklonjeno od vertikalnog položaja

Hypoxia (oxygen starvation) / nedostatak kisika u krvi i stanicama

Sumptomi ST: Breathlessness (followed by hyperventilation) / gubitak potrebe za normalnim udisajima jer je proizvedena količina CO2 u venama veća od granične vrijednosti prema veličini tijela

Sumptomi ST: Profuse sweating and hot flushes (dehydration) / Preobilno znojenje i napadaji vrućine (dovodi do dehidracije tijela tj. manjka tekućina u tijelu)

Sumptomi ST: Paleness and tingling sensation in the extremities (vascoconstriction) / Bljedilo i trnci u ektremitetima (suženje krvnih žila izazvano stezanjem mišića)

Sumptomi ST: Increasing pulse rate (followed by low pulse rate) / povećani ritam srca ( izazvan s preslabim ritmom rada srca)

Sumptomi ST: High blood pressure (followed by low blood pressure) / Povećani pritisak krvi (izazvan smanjenjem pritiska krvi)

Sumptomi ST: Nausea and cramping / Mučnina i grčevi

Sumptomi ST: Dizziness, disorientation and confusion / Vrtoglavica, gubitak orijentacije i zbunjenost

Sumptomi ST: Loss of peripheral vision (colors fade to grey) / Gubitak perifernog vida ( sve boje postaju sive)

Sumptomi ST: Fainting / Nesvjestica

 

Literatura:

 1) Lee C, Porter KM. Suspension trauma. Emerg Med J. 2007 Apr;24(4):237-8.

2) Werntz CL 3 rd . Workers at height are required to use fall prevention systems. What are the

health risks from being suspended in a harness? J Occup Environ Med. 2008 Jul,50(7):858-9.

3)http://www.hsa.ie/eng/Publications_and_Forms/Publications/General_Application_Regulations/Work%20Equipment%20updated%20version.pdf.

4) Turner NL, Wassell JT, Whisler R, et al. Suspension tolerance in a full-body safety harness, and a prototype harness accessory. J Occup Environ Hyg. 2008 Apr;5(4):227-31.

5) USN_USMC_FALL_PROTECTION_GUIDE_August_2013 (3)

6) Orzech MA, Goodwin MD, Brinkley JW, et al. Test Program to Evaluate Human Response to

Prolonged Motionless Suspension in Three Types of Fall Protection Harnesses. Ohio, USA: Harry

G Armstrong Aerospace Medical Research Laboratory, September 1987, AAMRL-TR-87-055, ADA262

7) common_safety_method_guidance

8) OSHA Safety and Health information Bulletin: Suspension Trauma/Orthostatic Intolerance. SHIB

03-24-2004. Available at http://www.osha.gov/dts/shib/shib032404.html.

9)http://www.safety.marines.mil/Portals/92/USN_USMC_FALL_PROTECTION_GUIDE_August_2013%20(3).pdf

10) http://www.elevatedsafetysystems.com/suspension-trauma.html

11) http://www.roofingcontractor.com/articles/85563-safety-advice-suspension-trauma-why-and-why-not

12) Amphoux at the International Fall Protection Symposium, Germany, September 1998.

Translated by Peter Ferguson.

13) Osobna Zaštitna Oprema, Jožef Horvat i Aleksandar Regent,  nakladnik: Veleučilište u Rijeci

!4) ZNR, NN 18/2017